Kebenaran Pemasaran Facebook Part 1.

Saya nak share pengalaman saya berniaga di facebook.

Yang hijau tu, debit saya ler. Debit untuk bershopping. :)

Yang hijau tu, debit saya ler. Debit untuk bershopping.ūüôā

First time, saya buat screenshot akaun maybank saya. Segan pada mulanya. Ok lah untuk seorang newbie. Sekadar berkongsi sahaja kepada anda semua. Bila berkongsi ini, saya harap anda bertambah yakin dengan apa yang saya bakal kongsikan dalam artikel ini.

Kesalahan 1:

Dalam perniagaan di facebook, ramai yang nak bermula takut untuk…

Menubuhkan fanpage bisnes sendiri. –

Segan takut famous. Fanpage ini sebenarnya boleh bantu memisahkan profil personal kita daripada bisnes. Dalam profil, diri kita lain. Kalau personaliti kita tu tak kena dengan produk yang diiklankan contoh seperti anda memang suka berborak pasal cinta, pasal bola, pasal politik, sharing quotes yang tidak ada kaitan dengan produk yang diiklankan adalah produk tasbih, hal ini boleh mengakibatkan kuasa membeli orang lain turun.

Why? Sebab tak de kena-mengena! Rakan anda bertambah hairan dan hairan, apa benda lah dia ni? Tiba-tiba je jual tasbih? Tadi bukan main syok lagi cakap pasal politik. Produk anda mungkin mendapat sambutan yang kurang hangat atau tak dibeli langsung. Contoh sahaja.

Penyelesaian Utama:

Continue reading

romantic connection

Ni sebab korang berdua tak ada SPARKS OF LOVE dan ROMANTIC CONNECTION.

bila tgk cerita millionaire match maker, i learnt something. i believe that ‘chemistry’ dan ‘spark’ perlu ada untuk wujudkan satu perasaan atau hubungan istimewa. chemistry dan spark itu bukan dibuat-buat. ia mesti berlaku secara NATURAL. Jika tidak ada that ‘sparks of love’ at first place, percent nak ada jodoh tu susah sikit.

so, adakah chemistry itu perlu di-create supaya nak jugak ada chemistry itu? I dont know. kalau ada usaha, boleh kut. tapi, kalau sorang je berusaha, tak best la kan. kalau dua-dua terasa SPARKs itu, lagi nice. but kalau yang first tu, dont sell urself too hard. it might become so noticeable dan kalau orang tu tak de feelin kat u, lagi merana.

chemistry wujud naturally. i dont know.

  1. mungkin time u gadoh pon, it SPARKS.
  2. and ada common things pon, it sparks.
  3. bila jumpa then gaduh cam anjing kucing dan bila tak jumpa, rindu plak, it SPARKS.

then, u might have chance to ada JODOH yang kuat, aku rasa…..

Kalau hati tu tak ada rasa spark of love even that person lovey-dovey texting u, then there’s no love lah, i thought. I strongly believe in romantic connection. i don’t know how it happens. i think, ROMANTIC CONNECTION is there when…

  1. both finding themselves PASSIONATELY ATTRACTED to ONE ANOTHER over something STRANGELY ‘UNDEFINED’.¬†
  2. there is topic or subject and it is DEEP that MUST connect to BOTH EMOTIONs- It is called CHEMISTRY….

Originally from Lily Nrman

Continue reading

first crush

Post ni panjang. okay. Back to 2008? i rasa tak nak bukak topik lovey-dovey ni..tapi i rasa macam nak share jugak la jejaka yang pernah buat i terlamun cinta…jauh. Crushie ¬†ni buat i PANDAI rasa bermacam rasa dari rasa sayang, jeles, caring dan sebagainya. Umur masa tu 15 tahun. Satu kelas dengan crushie. crushie ni macam ada karisma, ada aura yang buat i terpikat. Jadi, perubahan sosial i banyak berlaku sejak umur itu. Lima tahun kelas sama, macam-macam feel. Geram, jeles, marah, sayang.

Kami ni kawan. Kawan yang banyak common things. He loves music. I loves music. He loves art. I love art too. We sharing lyrics together, go to the library together and mintak kat akak library print lyric senyap2 sebab staff tak bagi budak2 print lyric. Tapi, nasib baik crushie ni libriaan yang tak bertanggungjawab. Hahahah. Habis semua printed. Because, nanti kat kelas, time-time free, kita akan nyanyi lagu favorite sama-sama. Crushie i ni suka lagu P.ramlee dan Broery Marantika. His tastes goods. He sangs well. He can play keyboard a bit too. So, I ni memang senang fall in love dengan guys yang artistik especially in music yang enak untuk didengari.

Continue reading

Get Laid at O’Briens Irish Sandwich Caf√©s

First time di O’Briens membuatkan saya macam blurrr hendak memilih hidangan apa. Keadaan di dalam cafe sungguh lengang. Mungkin ramai yang memilih untuk lepak makan di kedai mamak petang-petang+ hujan lebat macam ni. Duduk di Cyberjaya, terasa seperti berada di luar negara. Sejuk dan ramai foreigner pulak tuh. Arghh, perut dah lapar..

Continue reading

Raub – Hopeless 90’s

I live in Raub, MY.

And it’s still 90’s.

What I do realize is that Raub…kinda a quite boring capital to live in.

Saya dan kakak keluar mencari sesuatu kerana sudah lama terperap di dalam rumah. Kami memilih kebosanan dan sekarang, kami memilih sesuatu yang boleh menceriakan kami….SECRET RECIPE!!!

SR je ponnnnnnnnnnn….

Raub adalah sebuah bandar yang hiruk pikuk dengan kenderaan berat dan balak Pahang dan Kelantan. Bosan betul dengan bunyi treler panjang yang menghon meminta ruang laluan yang besar. Sudah terpampang besar papan tanda jalan baru ke Kuala Lumpur di Kampung Sempalit, tapi ramai buat tak endah.

Jika tiba musim perayaan, ia tidak putus-putus dengan penghijrahan balik dari Kuala Lumpur ke Kelantan. Bertambah¬†‘bagus’ bila lampu trafik di simpang empat dimatikan secara sengaja. Hampir setiap kali. Satu benda yang saya tak faham mengenai undang-undang trafik di Raub. Adakah kerana¬†attitude¬†polis trafik yang malas bertugas di bawah terik matahari? Setakat ini, tiada apa-apa yang berlaku. Nak tunggu sesuatu buruk terjadi, baru nak bertugas?

Malam hari, sunyi dan sepi segera menyelinap. Namun, tidak di perkampungan orang cina. Lampu kerlipan yang menarik pada papan tanda restoran, menyegarkan mata orang yang lalu lalang. Bagi yang sudah pencen, mereka lebih senang menghabiskan masa meneguk botol arak di restoran malam dan beberapa cawan teh di dalam rumah sambil menyokong industri perfileman cina. Barangkali, takjub dengan kung fu teragung. Oh, rumah cina boleh diintai dari dalam kereta abah. Pintu rumah jarang dikatup rapat. Membiarkan angin malam mencelah masuk seluar pendek.

Menghargai usaha dari beberapa pihak untuk menceriakan bandar ini seperti meletakkan lampu kerlipan di pokok-pokok, tapi suasananya tetap macam itu. Lampu seolah-olah dicampak ke pokok seperti nelayan mencampakkan jalanya di laut. Serabut. Lip lap lip lap kemudian mati lepas beberapa malam. Kesungguhan dan konsistensi tidak ada. Meriah di jalan bandar. Sunyi dan mati di  kawasan Taman Tasik. Kecuali ada majlis di situ.

Kami berjalan-jalan sekitar bandar dan mengambil beberapa gambar.

kedai kassim mohamad raub

Berada di Kedai Muhammad Kassim di Raub.

Kassim

Nasib baik Pakcik Kassim tak marah. Dia geng arwah datuk saya…

Gambar yang diambil sengaja diedit agar kelihatan klasik tetapi gagal. Beberapa figura moden seperti kereta dan kipas air-conditioner di luar mengganggu intepretasi klasik. 

Saya lebih gemar tinggal di sebuah bandar yang padat dengan budaya, colours, bunga-bunga segar di tepi-tepi jalan, scratchy texture or brick pattern on walls and streets, buskers & music & dancing, and hoping for a huge waterfall at the center of the city. Seronoknya!  Raub pun ada waterfall, tapi sudah dirambui keladak kelabu.

Saya cuba membayangkan berada sebuah kota pengaruh perkampungan Tuscany, Itali dan sedikit identiti bandar L.A, sebuah kota yang penuh inspirasi menjadi pilihan individu talented yang memilih untuk menjadi performer Рmencari ilham mengasah bakat kreativiti dengan busking di jalanan. Gemar persekitaran yang inspiring! Everyday ART!

Tuscany, I will find you one day. Terasa hidup di syurga fantasi!

Marky, tak sangka kau dah blah meninggalkan aku ke Paris. Esok-esok, temankan aku ke Frankfurt, German? Bestnya!

Retro Vintage style tetap ada!

Ia sedang mengalami proses pembangunan di sebelah barat- Bandar Baru Raub, cerminan personaliti yang lebih baik.¬†Mempunyai tahap kependudukan yang rendah.¬†It is like an ‘Upper Westside’ of Raub versi Gossip Girl. Belum lagi sebuah tempat pembangunan yang progresif kerana sedikit terpisah dari bandar utama selain jauh dan bahaya untuk pejalan kaki ke sana kerana arus trafik yang sangat laju. Walaubagaimanapun, ia mempunyai pelbagai kemudahan seperti perkhidmatan bas, cyber cafe, dan bangunan kedai butik dan beberapa restoran seperti Marrybrown, dan terkini Saprino’s Pizza. ok laa…

Ini adalah mengenai ‘cover depan‘ bandar saya. Belum punya waktu untuk menerokai yang tersirat.

Sambung makan Chocolate Indulgence…

Muka fake: Waiting for my sis taking the pic of ma cake. She was spendin like HOURS!! my tummy was really starving!!

Sigh – Finally, I can EAT it! Come to mama!

Yesterday Heartless Birthday

“Adek, jom teman akak pergi kopitiam.”

Parents baru balik from somewhere with a blueberry cake! Yay!!!!

blueberry favourite! with rape cheeries on top, it really tastes so freakin gooooooood

I supposedly celebrate ma birthday today. Because of my freaking annoyin ¬†dear sista-h…

“Adek, jom potong kek?”

“Birthday aku esok please…”

“Adek..akak nak rasa sikit jer …”

Celebrate jugaklaaaaaaa….. Aku menjadi seorang adik yang punyai sifat belas kasihan yang mendalam.

Hari lahir disambut dengan lagu birthday HEARTLESSLY sang by orang yang nak makan kek tu. Mata juling ke atas.

Dan dialah orang pertama yang merasmikan kek itu. You are so freaking welcome. Mata juling ke atas. How entertaining…

Indeed a worst birthday entertainer ever.

Yet, she is my sister. I LOVE HER very much.

Anyway, terima kasih pada yang sudi mengingati dan melafazkannya dan meraikannya bersama saya hari ini dan juga……semalam.

MY BIRTHDAY WISH: Agar Esok Lebih Baik.

Surrender: Sinus dan Kucing

1. I put my hands up pada Nom Nom. Twenty Eleven is a definite theme for me, well at least for now.

2. Mengalah pada dua strays yang sangat cute.

3. Mengalah pada sakit alergi yang dialami. Baru-baru ini, telah disahkan oleh doktor yang saya menghidap penyakit sinus. Sudah lama perasan. Cuma malas nak jumpa doktor… Thanks to nasal spray. It feels freakin’ gooooooooooooooooooooddddddddddd.

Alergi: Bulu binatang especially kucing.

Dalam hati: Ada aku kesah? Bulu binatang je pon…..

Susah nak mengalah pada hakikat yang saya terpaksa menjauhi kucing. Lagi2, diri didatangi dua makhluk yang mempunyai mata bulat dan bulu yang begitu lembut bila diusap.

Mengalah pada hakikat yang abah tak memberi izin untuk memelihara makhluk-makhluk itu. K. fine…Barangkali sudah letih dengan kerenahnya yang sering suka memanjat masuk dapur melalui tingkap, menculik ikan merah segar untuk dimasak singgam…

Mama (sambil tepuk dahi): Habis ikan aku nak masak singgam dia bawak lari!

…dan tak lupa juga palitan bernama POO!

Tak comel lah macam ni! Yang itu, kucing jahat.

Mojo je baik. Tayang taje!

Mojo mojo. Selalu tidur cam ni…tak ingat dunia~~