first crush

Post ni panjang. okay. Back to 2008? i rasa tak nak bukak topik lovey-dovey ni..tapi i rasa macam nak share jugak la jejaka yang pernah buat i terlamun cinta…jauh. Crushie  ni buat i PANDAI rasa bermacam rasa dari rasa sayang, jeles, caring dan sebagainya. Umur masa tu 15 tahun. Satu kelas dengan crushie. crushie ni macam ada karisma, ada aura yang buat i terpikat. Jadi, perubahan sosial i banyak berlaku sejak umur itu. Lima tahun kelas sama, macam-macam feel. Geram, jeles, marah, sayang.

Kami ni kawan. Kawan yang banyak common things. He loves music. I loves music. He loves art. I love art too. We sharing lyrics together, go to the library together and mintak kat akak library print lyric senyap2 sebab staff tak bagi budak2 print lyric. Tapi, nasib baik crushie ni libriaan yang tak bertanggungjawab. Hahahah. Habis semua printed. Because, nanti kat kelas, time-time free, kita akan nyanyi lagu favorite sama-sama. Crushie i ni suka lagu P.ramlee dan Broery Marantika. His tastes goods. He sangs well. He can play keyboard a bit too. So, I ni memang senang fall in love dengan guys yang artistik especially in music yang enak untuk didengari.

I pun last-last macam perasan jugak la yang kami ada romantic connection dah lama. Tapi masing-masing buat tak tahu jer perkara itu. Kawan-kawan dah gelar kami macam belangkas. Always together. “Lily ni asyik ngan ‘dia’ aje selalu. Takkan tak ada apa-apa, ” Sherohs suka ‘kacau’ i. Tapi i ni hati keras sangat. Konon masih belajar lagi, jadi i rasa tak layak untuk bercintan2 ni.

Form 3. I ingat lagi posisi tempat duduk dia depan best friend i, H. Diorang berdua selalu main gurau-gurau. I duduk belakang. Memang geram jugakla dalam hati ni Allah jer yang tahu betapa cemburunya hati ni. i kata dalam hati ini, tak baiklah la kan. It is not matured to hate benda yang tak benar.  I sebenarnya marah tapi i masih waras la buat apa nak marah. Dah lah buat things yang kita together buat like sharing and singing with lyrics. diorang kawan jer. I pun kawan dia jugak. So, there should be nothing to mad about. So, i let him ‘go’ la… Do what ever u want. Cam gituu… Dan i masih sampai sekarang simpan buku lirik lagu tu. Semua lagu akan ditulis dalam tu. Kalau tak tulis, kalau ada lirik lagu yang best kat paper atau majalah ker, kami akan potong dan gam kat dalam buku tu. Buku tu diberi nama “Lily dan “crushie”… And buku tu macam jantung kitaorang. It was like OUR diary. Tak ada buku tu, kitaorang susah nak singing together… And buku tu, i bawak tiap2 hari, tak pon simpan dalam locker dia atau loker i supaya dua2 boleh reach buku tu. Bukan lirik jer taw, semua dreams atau idea semua share kat dalam tuh…

Naik Form 4, i duduk belakang dia. Seronok i bukan kepalang. I semata-mata tak ambik subjek Prinsip Akaun sebab nak duduk kelas together dengan dia. Jadi kelas kami adalah subjek tambahan Reka Cipta. Wow. And then, entah la, crushie i ni pun macam dah boleh agak i ambik kelas ni semata-mata nak duduk dengan dia. like I am not! <<Hati i memang keras. Tak nak mengaku yang sebenarnya memang begitu. K fine. Makin best laa because things that we can do things together, right? Crushie i suka pusing kerusi belakang and buat homework together sambil share his mp3. K, memang i seronok.

Then like weeks later, ada budak nak masuk. Dia duduk sebelah i. Then, i started feeling SO MAD the fact that perempuan tu banyak cakap giler dengan crushie i, macam dia possess crushie i. she did things yang kitaorang did together. Saje jer perempuan tu. Dia bukan budak baru. Dia from kelas lain. I was so MAD. Bengang. I tak banyak cakap dah dengan crushie i sebab i rasa dia should know yang i ‘possessed’ dia and i really mad sebab kenapa buat perkara yang kita did together dengan perempuan tu. It was like you replacing me with her. This is our thing. Ya know what I mean?

I was so mad about him and I can’t sleep well that night. I bangun pagi VERY EARLY esok nya (sampai roll coll pun tak start lagi) dan bawak pindah meja i ke belakang. Bagus. Ada kipas besar kat siling atas. Memang i panas. Panas hati. Panas hati untuk benda yang stupid. I know.. So, perempuan tu got no choice. Takkan dia nak duduk sensorang kat tepi tu kan? Dia pon angkat meja dia sekali duduk ngan i belakang. Padan muka. Crushie i pagi tu terkejut gila. Muka dia cam marah dalam kehairanan. Dia datang kat meja i macam ada tak puas hati je. “Lily, apsal pindah?” “Panas. Duduk kat sini ada kipas, sejuk…” Dia tak jawab apa-apa, balik duduk tempat dia. I rasa macam bersalah pulak kan. Tapi biarlah. Dari hati i ni bengkak giler duduk tengah2 perempuan yang pot-pet tu ngan crushie i, baik i berambus cepat.

One day tu, semua orang pergi rehat. i decided buat kerja sekolah sensorang dalam kelas. Ok..crushie pun tak keluar jugak. Lantak la kan? Why I should care about him? So, i buat kerja sekolah sendiri2. Then, dia cam tolak kerusi ke belakang and berdiri tegak and datang ke meja i, pulled a chair out, pusing ngadap muka blurrrr i ni (tanpa sedar, jantung dah  berdegup kencang).

“Lily, cakap betul-betul. Kenapa pindah?”

“La….kan dah kata aritu, kat situ kan panas..sini sejuk ada kipas…” (sambil sambung buat kerja sekolah). Dia cam mad giler kut ngan jawapan aku tuh and then blah terus sambil pintu BANG! I terkedu…marah ker? Dia tak pernah buat cam tu pada i…

Time form 5, i memang duduk belakang. Hubungan best friend kononnya dah jadi macam kawan baru kenal semalam. Awkward. Dia pulak makin macho. Fine. Belakang dia adalah kawan perempuan yang baru, B. Crushie i buat lagi perangai dia. They did OUR thing together. Macam nak balas dendam kat i jer. Memang dia berjaya. Tahniah. Hati i sumpah pedih. Bengkak giler balik bilik hostel. You guys boleh keluar ke kafe together, u beli makanan untuk dia walaupun dia tak mintak pun, you tahu dia gastrik minum air susu, so u belikan dia air teh limau ais, feveret dia. You siap suruh I kirim kan lagi makanan dan air untuk dia kan? Well done. I bawak semua tu dengan hati yang sangat-sangat pedih, no one knows. Even roomate i pun tak tahu. (Roomate i ialah Ain adalah best friend i dan best friend perempuan tu.) Ain ni bongok. Dia memang tak tahu i ada perasaan kat crushie I tuh. Dia happy giler siap bagitahu kat i betapa happy nya dia tengok diorang together..so sweet! Kepala hotak kau!

I pun berpura-pura jela yang i meamng tak ambil peduli langsung akan drama mereka tuh. Diraong tak kapel pun. Tapi, diorang act like one. Perempuan tu dah ler ada ‘ustaz’ (i mean alim guy) booking dah. Crushie i ni macam buat dono jer kat perasaan i.. You tak nampak ker i suka kat u? Takkan i nak bagi sign lebih-lebih kut.

Crushie ni datang kat meja esok nya. Apa lagi laa mamat ni nak kan? adoi laaa. I tengah baca majalah kahwin ni, sibOK jer! Tapi, dalam hati, i gembira! We gained our friendship talk together, share things, share stories, share dreams. Pastu, mata i tertancap pada satu decorate kahwin ni cam lawa giler. I kata kat crsuhie i,

“Nanti kahwin i, i nak buat macam tu, macam ni…”

“I pon nak buat macam tu jugak! Nanti tambah bunga mawar kat situ dan kat sini. Pastu lighting dia letak kat sini. (Dan banyak lagi..)”

“Eh, sibok jer nak sama wed deco ngan kiter… siapalah yang duduk kat sebelah i nanti..”

“I kut..?”

Senyap…

I tak tahu la dia ni bagi hint tu serius ke tak. Ada lagi hints but i really don’t know if he ever means it or main-main jer. That’s why I said dia ni charming sangat. pandai ambil hati i, pandai mengayat perempuan. Mana lah perempuan tak jatuh hati. But not me, i ni keras. Tak mudah tergoda. I want a husband, not a pencinta. Ada different ketara kat situ ya lelaki. Lagipun, zaman tengah SPM. I mean i tengah study… benda-benda macam ni semua cinta monyet. Kalau ada, adalah tu kan? Sekarang, i solo dan available. Hahahha. I think jodoh tu..kalau ada, adalah. Nak jumpa lelaki yang artistik dalam charming tak tahu lah jika ada kat luar sana untuk i. Dan i rasa, kalau tak jumpa pun tak apa la. Sebabnya, things yang kita nak dan expect selalunya akan jadi opposite untuk saling melengkapi antara satu sama lain.

Ada lagi story nak share..maybe next time. Conclusion is, we never together till now. It’s been two years..i still feel awkward nak contact dia. Dan dia pun tak contact i. So it is like, I think it’s over now. Oh, don’t worry. We stay friends indeed. Kan Faris? 🙂

Advertisements

4 thoughts on “first crush

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s